Pages

dimarts, 6 de setembre de 2011

Amb un parell, de talons clar

Les sabates de taló alt son símbol d'elegància, feminitat i sensualitat. Per contra, les conseqüències de lluir  unes cames esveltes així com guanyar uns quants centímetres van des de malformacions a peus i genolls fins a danys irreversibles a la columna.Segons investigadors de la Universitat de Iowa l'us continuat de tacons alts afavoreix  el deteriorament de les articulacions i l'aparició d'artrosis de genoll. El risc augmenta com més alt sigui el taló.

Les sabates de taló modifiquen la posició del peu i de la resta del cos, fet que provoca una alteració de la posició estàtica de les carregues i punts de pressió en la planta del peu que es relacionen amb alteracions del patró de la marxa.
Quan anem descalços el taló suporta el 60%  de les carreges  i el avantpeu només el 40 %.  Al pujar sobre uns tacons de 2 cm,  les carregues es re-equilibren; però a mesura que augmentem l'alçada del taló, les càrregues al avantpeu augmenten, i el centre de masses es desplaça, sent el primer dit (hallux) qui suporta una major pressió.
Segons el senyor Fernando Sánchez, director de l'escola de kinesiologia de la U. Andrés Bello a partir dels 6 cm  la distribució de pressió a nivell del peu es veu alterada considerablement  afavorint l'aparició a curt i llarg termini de lesions.


 Lesions a nivell del peu:
  • Halux valgus: Deformitat comunament anomenada "galindó". El dit gros es desvia cap els altres quatre. Freqüent en les dones.
  • Sesamoiditis: Afecció que involucra als ossos semamoidals. Sovint es fracturen degut a la gran pressió que suporten, sobretot és de manera repetitiva.
  • Dits d'urpa: Deformació de qualsevol dir del peu, que adopta  una posició doblegada cap avall (com si fos una garra). Pot ser adquirida de manera congènita, per artritis, sabates inadequades...
  • Neuroma de  Morton: Inflamació benigne dels nervis. Afecta amb més freqüència als nervis situats entre el 3 i 4 dit o entre el 2 i el  3. Pot ser causat pel us de sabates massa estretes, sabates que posen el peu en una posició incòmode (talons)... el dolor empitjora amb el temps.

Lesió de turmell:
  • Inestabilitat crònica del turmell: Es caracteritza per la torçada del turmell de manera freqüent. Es produeix desprès de haver patit diversos esquinços de turmell. Es caracteritza per dolor i inflamació persistent (crònic), dolor o sensibilitat, i per una sensació de inestabilitat.
  • Inflamació del tendó d'Aquiles: Tendó que uneix els bessons (gastrognemis) i el soli al peu. Es pot inflamar degut a la sobrecarrega dels músculs


Lesió de genoll:
  • Artosis de genoll: Malaltia crònica que es desenvolupa molt poc a poc. Es caracteritza pel deteriorament del cartílag articular. Aquest deteriorament condueix a l'aparició de dolor al realitzar una activitat física, incapacitat variable per caminar, així  com una deformació progressiva del genoll.


Consells
  • Si  has de caminar molta estona portar unes sabates baixes i còmodes a la bossa per poder-te canviar.
  • Dedicar 10-15 minuts diaris a estirar el tendó d'Aquiles, bessons. quàdriceps. Així contrarestarem  l'efecte dels talons.

Via:
mundoatletismo
Medline Plus
Revista de la facultad de ciencias de la salud SERAPATA
Como usar tacones sin lastimarse
tacones 
Sera posible 
Artosis

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada